Terugroeping door politieke partijen binnen de representatieve democratie

Terugroeping door politieke partijen binnen de representatieve democratie

Category

Social sciences

Available online

8 Sep 2016

Found in Edition

2016, volume 7, 621-627

Format

Full-length paper
De vraag of interne partij conflicten, die leiden tot dreigingen met terugroeping van een volksvertegenwoordiger, in strijd is met de representatieve democratie, wordt beantwoord aan de hand van artikel 68 van de Grondwet en in samenhang met de theorieën van de representatieve democratie. In de representatieve democratie krijgt de volksvertegenwoordiger via verkiezingen, het mandaat van het volk om bij de beleidsuitvoering en besluitvorming het volk te vertegenwoordigen. Het terugroeprecht heeft de functie van controle op het waardig functioneren van gekozen volksvertegenwoordigers en dient als een der waarborgen voor een moderne representatieve democratie. Terugroeping door politieke partijen binnen een politiek systeem, waarbij de interne partij democratie nog niet tot volle wasdom is gekomen, kan leiden tot een macht van politieke partij leiders, waarbij de representatie van het volk door volksvertegenwoordigers een farce wordt.

Subject

Politiek

Keywords

grondwet, representatieve democratie, politieke democratie, politieke organisaties, terugroeprecht, volksvertegenwoordigers

Download

Only members can download articles. Sign up as member
Already registered? Login here
ABOUT THE AUTHORS

Maya Manohar (3)

Maya Manohar is Master in Law and member of the core planning team of the project “Prevention and dealing with violence against children in Suriname”, of the Institute for Graduate Studies and Research, Anton de Kom University of Suriname.

Edwin.K. Marshall (5)

Institute for Graduate Studies and Research IGSR, Leysweg 86, Paramaribo, Suriname
COMMENTS

No comments yet.

ADD COMMENT

Only members can comment on articles. Sign up as member
Already registered? Login hereSign up as member
Forgot your password?

Anton de Kom Universiteit van Suriname

Telesur
Telesur Mobiel Nederland
TeleG
TeleI

Join us on Facebook